"Türkiye'nin Bilgi Kaynağı"
Metaveri nedir?
Metaveri en kısa tanımıyla veri hakkındaki veridir. Veriyi tanımlayan, anlamlandıran , kalitesini, kaynağını, formatını ve bunun gibi değişkenleri açıklayan bilgiler topluluğudur. Metaveri, veri üretenler ve veriyi kullananlar arasında bir köprü görevi görmektedir.
İstatistiksel Metaveri nedir?
İstatistiksel verinin tanımını, üretilmesi, yayımlanması, erişim imkanları ve yasal boyutuna ilişkin açıklamaları içeren, kalitesini ve kaynağını gösteren, verinin kullanımını ve yönetimini kolay hale getiren düzenlenmiş bilgilerdir.
Metaveri niçin gereklidir?
İstatistiki Metaveri bileşenleri
Temel olarak istatistiksel metaveri iki bölümden oluşmaktadır:
Yapısal metaveri: Verinin yapısını ve hangi olguyu ölçtüğünü tanımlamak için kullanılan metaveridir. Veritabanı tabloları (veri setleri), sorular, değişkenler ile birlikte değişkenlerin tanımları, değişken değerlerini bir kod listesinden alıyorsa kod listeleri, değişkenin veri tipi (sayısal, karakter, tarih vb.) ve uzunlukları yapısal metaverilerdir.
Referans metaveri: İstatistiksel verinin içeriğini ve kalitesini tanımlayan metaverilerdir. Araştırmanın amacı, kapsamı, veri toplama ve işleme yöntemleri, kalite ve dağıtım göstergeleri (zamanlılık, yayımlama takvimindeki olası değişimlerin önceden kamuoyuna açıklanması, örnekleme hataları ve örnekleme dışı hataların ölçülmesi vb.) referans metaveri kapsamındadır. Ürettiğimiz istatistiklere ilişkin kullanılan sınıflamalar, istatistiki birim (hanehalkı, işyeri vb.), coğrafi kapsam, metodolojiye ilişkin dokümanlar, kalite göstergeleri, kurumsal kalite raporları, mevsimsel düzeltme ve revizyon politikaları referans metaveriye örnek verilebilir. TÜİK Web sayfasında haber bültenlerine ilişkin sunulan metaveriler referans metaverilerdir.
Uluslararası Model ve Standartlar
Metaveri standartları, verilerin gerek veri sahipleri gerekse kullanıcıları tarafından doğru şekilde algılanıp kullanımı ve yorumlanmasına olanak sağlayan, verilere ilişkin ortak bir anlam veya anlayış oluşturmayı amaçlayan standartlardır. Bu kapsamda, istatistik ofislerinde kullanılan uluslararası model ve standartlara (GSIM, DDI, SDMX, GSBPM vb) ilişkin linkler aşağıda sunulmuştur.
Jenerik İstatistiki Bilgi Modeli (GSIM)
https://statswiki.unece.org/display/gsim
Veri Dokümantasyon Girişimi (DDI)
İstatistiksel Veri ve Metaveri Değişimi (SDMX) Bilgi Alanı
https://ec.europa.eu/eurostat/web/sdmx-infospace/welcome
Jenerik İstatistiki İş Süreçleri Modeli (GSBPM)
https://statswiki.unece.org/display/GSBPM/Generic+Statistical+Business+Process+Model
OECD İstatistiksel Terimler Sözlüğü
https://stats.oecd.org/glossary/
Açıklamalı İstatistikler - Eurostat
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Main_Page
RAMON-Eurostat'ın Metaveri Sunucusu
https://ec.europa.eu/eurostat/ramon/index.cfm?TargetUrl=DSP_PUB_WELC
Dublin Core Metaveri Girişimi (DCMI)