"Türkiye'nin Bilgi Kaynağı"

Loading...

"SESRIC İstatistik Yıllığı ve OICStat Veritabanı Lansmanı" Gerçekleştirildi -


"SESRIC İstatistik Yıllığı ve OICStat Veritabanı Lansmanı" Gerçekleştirildi

"SESRIC (İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi) İstatistik Yıllığı 2023" ve "İİT İstatistikleri (OICStat) Veritabanının Yeni Versiyonu" için 26 Eylül 2024 tarihinde SESRIC genel merkezinde bir lansman etkinliği düzenlendi. "SESRIC İstatistik Yıllığı 2023" yayınında, 22 kategori altında 251 seçilmiş sosyo-ekonomik istatistiksel göstergeye yer verilirken, verilerin 2000-2022 yıllarını kapsaması baz alındı. Buna ek olarak, lansmanda İngilizce, Arapça ve Fransızca dillerinde 27 kategori altında 1.800'den fazla gösterge sunan bir veritabanı olan İİT İstatistikleri Veritabanı'nın (OICStat) en son versiyonu da tanıtıldı. Lansmanda, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin sosyo-ekonomik yapısına dair zengin veri sunan bu iki kaynağın önemi vurgulanırken, "Verilerin Politika Yapımındaki Rolünün Güçlendirilmesi" başlıklı bir panel de gerçekleştirildi.


Etkinliğin açılış konuşmalarını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Dr. Erhan ÇETİNKAYA, SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt SELÇUK, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmad Kawesa SENGENDO ve Filistin Ankara Büyükelçisi Faed Khaled Abed MUSTAFA gerçekleştirdi.



Çok sayıda büyükelçiliğin, kamu kurumunun, İslam Kalkınma Bankası, UNFPA, FAO, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların da yer aldığı etkinlikte; yabancı ve yerli uzmanlar tarafından, Türkiye İstatistik Kurumunun ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak, kaliteli, güncel, tutarlı, tarafsız ve uluslararası standartlara uygun ürettiği istatistiklerin güvenle kullanıldığının üzerinde duruldu. Ayrıca TÜİK'in birçok kurum ve kuruluşa liderlik ve uluslararası toplantılara da ev sahipliği yaptığına değinilirken, TÜİK'in SESRIC ile iş birliğinin, İİT üyesi ülkelerdeki istatistik kapasite gelişimine ve veri temelli politika geliştirme süreçlerine sağladığı katkılar da vurgulandı.