"Türkiye'nin Bilgi Kaynağı"

Loading...

16. İSTATİSTİK KONSEYİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ -




16. İSTATİSTİK KONSEYİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

16. İstatistik Konseyi toplantısı, 24 Mayıs 2022 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Sayın Erhan ÇETİNKAYA'nın başkanlığında konsey üyelerinin katılımıyla, Türkiye İstatistik Kurumu merkez binasında gerçekleştirildi. Konsey Başkanı Çetinkaya, toplantının amacının 2017-2021 dönemine ait 3. Resmi İstatistik Programının değerlendirilmesi; bunun yanı sıra idari kayıtlar ve alternatif veri kaynaklarının resmi istatistiklerin üretiminde kullanılmasının önemi, veri entegrasyonu ve dijitalleşmenin istatistik üretiminde yaygınlaşması konularını kapsayan 2022-2026 Resmi İstatistik Programının Tanıtımı ve görüşülmesi olduğunu ifade etti. 2017-2021 dönemini kapsayan 3. Resmi İstatistik Programı kapsamında idari kayıtların resmi istatistik sürecinde kullanımına ilişkin çalışmaların paydaş kurumların değerli katkıları ile başarıyla yürütüldüğünü belirten Çetinkaya, idari verilerin kalitesinin kaynağında iyileştirilmesi ve bu verilerin entegrasyonunun sağlanmasında önemli mesafenin kat edildiğini söyledi. Kişisel verilerin gizliliği konusuna dikkat çeken Sayın Çetinkaya, Kurum ve kuruluşlarımızın Türkiye İstatistik Kurumu ile veri paylaşımı süreçlerinin "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" bakımından muafiyet arz ettiğini ve ilgili kanunda bu konunun net bir şekilde yer aldığını, TÜİK ile verilerin paylaşımında yasal bir engel bulunmadığını belirtti.




Dördüncü Dönem Resmi İstatistik Programı ve getireceği yenilikler

4. Dönem Resmi İstatistik Programı 31 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe girdi. 2022-2026 yıllarını kapsayan Programda ağırlıklı olarak dijital ve alternatif veri kaynaklarının (büyük veri, barkod, CBS vb.) kullanımının artırılmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi planlandı. Tüm kurumlardaki verilerin birbirleri ile konuşabileceği ve veriye erişimi belirli ölçütler çerçevesinde mümkün olacağı açık veri platformuna ilişkin bir proje oluşturuldu. 4. Dönem Resmi İstatistik Programında resmi istatistiklerin izlenmesine yönelik teknolojik bir altyapının kurulması için resmi istatistik takip platformu tasarlanmaktadır. Bu platform ile ulusal veri yayımlama takvimi, çalışma gruplarının faaliyetleri ve proje çalışmaları anlık olarak takip edilebilecektir. Yeni dönemde planlanan bir diğer çalışma ise; Resmi istatistik programı kapsamında üretilen istatistiklerin uluslararası kuruluşlara eksiksiz ve zamanında gönderilmesini mümkün kılan Ulusal Veri Gönderim Sisteminin oluşturulmasıdır. Bu sistem ile uluslararası veri gönderimi tek bir çatı altında toplanarak standartlaştırılacak ve sürecin düzenli olarak takip edilebilmesi mümkün olacaktır.






16. İstatistik Konseyi toplantısında alınan kararlar


- Program kapsamında görüş ve teknik danışmanlık verebilecek ekonomik ve sosyal sınıflama komisyonlarının kurulmasına yönelik gerekli işlemlere başlanması,

- Uluslararası Veri Gönderim Sistemi'nin hayata geçirilmesi,

- Türkiye İstatistik Sisteminin geliştirilmesi için Türkiye İstatistik Kanunu'nun TÜİK'e vermiş olduğu yetkiye dayanarak TÜİK'in kurumlardan talep ettiği verilerin edinilmesinde ilgili kurumlar tarafından kolaylık sağlanması, kararları alındı.





Toplantıda 6 kurumun 10 istatistiğine kalite logosu belgesi verildi

Türkiye istatistik sisteminde istatistiklerin kalitesi düzenli olarak izlenmektedir. Kalite izleme Avrupa İstatistikleri Uygulama Esasları'nın 16 ilkesi ve Birleşmiş Milletler kalite standartları çerçevesinde yürütülmektedir. 2015 yılından bu yana Resmi İstatistik Programı kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların ürettiği istatistiklere kalite değerlendirmesi yapılarak, kalite kriterlerini sağlayan istatistiklere kalite logosu belgesi verilmektedir. Bu güne kadar 14 kurumun 48 istatistiği kalite logosu belgesi almaya hak kazanmıştır. 24 Mayıs 2022 tarihli 16. İstatistik Konseyi Toplantısı'nda resmi istatistik üreten 6 kurumun 10 istatistiğine TÜİK tarafından kalite logosu belgesi takdim edilmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığına "Merkezi Yönetim Bütçe İstatistikleri", "Genel Yönetim Bütçe İstatistikleri", "Genel Yönetim Sektörü Mali İstatistikleri", "Merkezi Yönetim Alt Sektörü Mali İstatistikleri", "Uluslararası Para Fonu Tanımlı Genel Yönetim Mali İstatistikleri" konularında, Milli Eğitim Bakanlığına "Örgün Eğitim İstatistikleri" konusunda, Tarım ve Orman Bakanlığına "Ormancılık İstatistikleri (Yenileme)" konusunda, Adalet Bakanlığına "Adalet İstatistikleri" konusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) "Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri" konusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına "Yıllık Verimlilik İstatistikleri" konusunda kalite logosu belgesi verildi.